Beli

Beli komt uit Afrika, een licht bruin hout, vaak met afwisselend donkere strepen . Kwartiersgezaagde vertoond het een zebrano-achtige uitstraling met een fijnere nerf. Over het algemeen gemakkelijk te verwerken maar er kan wat splintering optreden op secties met kruisdraad.

Geurcedar

Geurcedar bevat veel etherische oliën en heeft een aangename geur. Het hout laat zich makkelijk bewerken. Omdat de bomen klein zijn is het hout beperkt in grotere maten beschikbaar. De delen bevatten altijd vrij veel spint en knoesten. De oliën in het hout worden gebruikt als parfum en de geur van het hout zou motten moeten weren. Het hout kan paars,- roze kleur aannemen na het zien van zonlicht.

Olijfhout

Decoratieve loofhoutsoort afkomstig van de Olijvenboom. Het hout is middelbruin met donkere aderen. Omdat deze bomen in de eerste plaats voor de olijven worden aangeplant zijn ze vaak klein en gedrongen. Grote afmetingen in massief hout zijn daarom eigenlijk niet mogelijk. Wel is het zo dat door de takaanzetten en de vaak warrige groei er een zeer ‘spannende’ tekening ontstaat. Het hout is hard maar wel goed te bewerken en glad af te werken.

Padoek

Afrikaans Padoek heeft fel oranje roodachtig kernhout, ook wel koraalrood genoemd. De bomen worden 25-35 meter hoog met een diameter van 0,5-1,5 meter. Afrikaans Padoek is goed te bewerken zowel machinaal als met handgereedschap.

Padoek duotone

Afrikaans Padoek heeft fel oranje roodachtig kernhout, ook wel koraalrood genoemd. Het spint is lichtgeel tot wit van kleur en geeft een mooi contrast met het rode kernhout. De bomen worden 25-35 meter hoog met een diameter van 0,5-1,5 meter. Afrikaans Padoek is goed te bewerken zowel machinaal als met handgereedschap. Door de scheidslijn van spint en kernhout te gebruiken onstaat de natuurlijke duotone

Santos Palissander

Santos Palissander behoort niet tot de echte palissander soorten (Dalbergia spp.) en wordt ook wel Pau Ferro genoemd. Het hout heeft een gestreept uiterlijk met geelbruine, roodbruine tot donkerbruine strepen. Dosse gezaagd heeft het vaak een fraaie vlamtekening. Het hout heeft een fijne nerf en is hard, stijf en dicht van structuur. Het hout is ondanks de hardheid goed te bewerken en vanwege de dichtheid mooi glad af te werken. De boom kan 20-30 m hoog worden en kan een diameter van 1.0 tot 1.5 m hebben.

Purperhart

Purperhart is een tropische houtsoort, die aan de lucht paars wordt. Soms wordt dit hout Amarant genoemd, naar de Franse handelsnaam (Amarante). Deze houtsoort vindt toepassingen in meubelmakerij, parketvloeren, voor industriële toepassingen, maar ook biljartkeu’s of in de bouw van gitaren ( vooral voor de zij- en achterbladen, en soms ook voor de toets). Het hout wordt met name gebruikt voor meubelen, maar omdat het heel erg duurzaam is kan het ook gebruikt worden voor onbehandeld buitenwerk.

Tineo

Tineo is een rozerode houtsoort met een fijne nerf, er kunnen donkere aders voorkomen die het hout een zeer uitgesproken tekening geven. Een andere naam voor tineo is Indische appel, ondanks dat de naam doet vermoeden groeit het hout in Zuid-Amerika, voornamelijk Chili en Argentinië. De Botanische naam is Weinmannia trichosperma uit de familie Cunoniaceae De tineo bomen kunnen een hoogte bereiken tot circa 30 meter met een gemiddelde diameter van 60 tot 100 centimeter. Het hout van deze boom heeft over het algemeen een rechte draad, en laat zich zowel met de hand als machinaal goed bewerken. De warme rood achtige kleur van het tineo in combinatie met het contrast van de donkere aders, variërend van groen grijsachtig tot donkerbruin, is verantwoordelijk voor een bijzondere uitstraling.

Walnoot

Noten hout komt voor in Noord Amerika, Europa en West-Azië. Het hout uit Europa heeft een lichtbruine soms grijsbruine tot warm donker bruine kleur, afhankelijk van het groeigebied. 
In zowel Amerikaans Noten als in Europees Noten kunnen fraaie tekeningen voorkomen zoals riegel (flame) en bloemtekening (crotch). Soms ontwikkelt een boom een wortelknol (burl). Noten geeft geen problemen bij het bewerken en is glad af te werken. 
Anderen namen: Walnuss, noyer en walnut (Europees Noten). Black walnut, nogal criollo, nogal silvestre, nuez meca, nogal blanco, tocte, togte, tropical walnut en tropical nogal (Amerikaans Noten)

Wengé

Het groeigebied van Wenge is tropisch Afrika. Het hout is versgezaagd geel maar verandert snel in donkerbruin met zwarte strepen. Het verkleurinsproces is te bespoedigen door behandeling met ammonia. Het hout werkt gemiddeld tot veel. Het harde hout is overeenkomstig moeilijk te bewerken. Het hout geeft een donkere kleurstof af die oplosbaar is in water. Hier moet rekening worden gehouden indien afgewerkt wordt met lak op waterbasis. Wenge is de laatste jaren gestegen in populariteit.

Zebrano

Zebrano komt uit tropisch West Afrika en is een boom die 50 meter kan bereiken. Het hout is geel met donkerbruine strepen die kwartiers gezaagd het bekende zebrapatroon vertonen. Het hout is vrij zwaar en hard en heeft een groffe nerf. Het hout laat zich ondanks de hardheid makkelijk bewerken en draaien. Zebrano hout heeft een decoratief en wild uiterlijk en kan voor diverse toepassingen worden gebruikt, o.a. voor tafelbladen, meubelen, draaiwerk en luxe voorwerpen.